Komkommers

De komkommerteelt

Bij Tielemans Groentekwekerij worden jaarrond door hybride LED (mini) komkommers geteeld. Om zo lang mogelijk komkommers te kunnen leveren bestaat onze teelt uit twee of drie teeltperiodes. De eerste belichte komkommers kunnen we eind januari al oogsten, door het extra licht van de groeilampen kunnen we dus eerder oogsten. Vervolgens wordt er plaats gemaakt voor de nieuwe planten die dankzij de zomerwarmte al na 14 dagen de eerste komkommers leveren. We lopen dagelijks de hele kas door om de te oogsten, een komkommer groeit namelijk in 10 dagen uit van bloem naar de volledige vrucht zoals hij in de winkel ligt.

25.999.925 Komkommers geteeld dit jaar
10.000.025 Komkommers geseald dit jaar
Wist je dat..

De komkommer al zo’n 3000 jaar wordt geteeld in Indië?

De komkommer werd waarschijnlijk al zo’n 3000 jaar geleden geteeld in Indië, mogelijk ook in Afrika. De komkommer werd aanvankelijk in ons land weinig geteeld en verbruikt. In Engeland was de komkommer in de tweede helft van de 19e eeuw reeds bijzonder populair. In Belgie bleef de komkommer lange tijd een siergroente. Zo werden er zelfs amateurclubs opgericht die zich specialiseerden in de teelt van “bizarre” groenten, zoals pompoenen en komkommers. Die tijd is (gelukkig) reeds lang voorbij.

Innovatie Eerste komkommerkwekerij met MK

Het telen van komkommers is topsport

Het telen van de lekkerste komkommers is topsport voor ons. Voor de plant is het heel belangrijk dat hij in een prima klimaat staat. Een goede temperatuur, niet te vochtig of te droog, en voldoende zonlicht. Ook is het belangrijk dat de plant voldoende water en voedingsstoffen krijgt. Zonder deze groeicondities kan de plant niet goed produceren.

Wij vullen onze energiebehoefte in 4 warmte-krachtkoppelingen, plagen bestrijden we op biologische wijze